Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elhordták a múltunkat és a fia
  2011-08-18 18:47:56, csütörtök
 
  Elhordták a múltunkat és a fiaim jövőjét


2011, augusztus 18 - 15:12

A hajdan királyi birtok, a 19. században komoly kulturális életéről ismert város, Putnok, amely a trianoni békeszerződést követően a kettészakított Gömör és Kishont vármegye Magyarországnál maradt részének székhelye lett, ma az ország egyik legveszélyeztetettebb települése.

A II. világháború utáni években folyamatosan veszített jelentőségéből, szerepét több értelemben is Ózd és Kazincbarcika vette át. A kilencvenes években bezárták a bányát, azóta munkanélküliségben megfáradt emberek lakják a várost, és egyre nagyobb létszámú a cigány lakosság. Emiatt egyre éleződik a helyzet a városban. Egy putnoki lakos elképesztő története tükrözi az itteni viszonyokat és sajnos a mai magyar valóságot. Idősebb Márton Zoltánnál jártunk Putnokon, akinek örökölt házát a tél folyamán elhordták a cigányok.

A Budapestről Jósvafőre tartó busz sofőrje a Putnok szó hallatán felkiáltott: csak oda ne kelljen menni! Azok közé a települések közé tartozik, ahol a gazdasági és a politikai elit két évtizede nem tudott az egyre súlyosbodó konfliktusokra választ adni, így a borsodi kisvárosban pattanásig feszült a helyzet. Tűző napon közeledünk a kisváros felé. A völgy fekvése gyönyörű, az út mellett lankás szőlőhegyek, szántóföldek, távolabb az Aszó hegy vonulata. Az álmos délutáni melegben érkezünk a városba. Meglepően sok a virág, muskátlik omlanak le az oszlopokra szerelt virágtartókról, a főúton nincs most nagy forgalom. Az erdőből szerzett fát cipelő cigányasszony is nyugodtan húzza szekerét a főúton. A Gömör áruház elé érve már nagy a nyüzsgés. Autósok, kerékpárosok intézik ügyes-bajos dolgaikat és mindenfelé csoportokban ácsorgó romák fogadnak. Van miről beszélni, tele vannak az újságok az egyik családot ért támadásról. Igaz, a szakértői vélemény szerint nem golyó okozta a lyukat a kapun, nem is most keletkezett az a lyuk, de a támadás lehetőségének gondolata felborzolta a kedélyeket.

Szabadrablás

Az újságok naponta hírt adnak a cigányok sérelmeiről, de szinte semmit nem hallunk arról, mit élnek át a magyar emberek. A polgármester szerint nincs gond a romákkal a településén. Nézzük, mi is történt idősebb Márton Zoltán örökségével.
- A ház, ahol éltem, az Andrássy úton volt Putnokon. Ebben az utcában ma szinte csak cigányok élnek. Amikor ide nősültem, igazi virágzó porta volt a miénk istállóval, két disznóóllal, jószággal, nagy kerttel. Volt tehenünk, lovunk, disznónk, aprójószág, veteményes, megtermeltük, ami a családnak kellett. Két éve még mindenünk megvolt, most pedig csak a pusztulat - mutatja kétségbeesetten a hajdani élet romjait idősebb Márton Zoltán. - A ház, amit vásároltunk, osztatlan közös tulajdon. Négy család lakott benne. Pár éve meghaltak a feleségem szülei, az utóbbi időben már csak cigány szomszédaink voltak, apránként kicserélődtek az emberek. Mi is ott éltünk, amíg a feleségem beteg nem lett. Akkor hagytuk itt a házat, s költöztünk szüleim házába, ennek két éve. Naponta jártam vissza, próbáltam őrizni, mert tudtam, hogy sok mindenre képesek. Azért erre álmaimban sem gondoltam, ami bekövetkezett. Először az istállót törték fel, aztán a lakásból kezdtek eltűnni dolgok. Rengeteg feljelentést tettünk, jártam folyton a rendőrségre. Tettlegességig is fajult a dolog, mert tetten értem őket, ahogy pakolták ki a házat. Ekkor megütöttek és elmenekültek. Utána már kocsival mentünk, hogy elvigyük, ami még maradt. Sikerült menteni a megmaradt ingóságokat, azt hittem így már rendben lesz. Kiadtuk albérletbe, de a bérlőt is megfenyegették, megverték és elüldözték. Aztán rájöttek, hogy őrizetlenül van a ház és szabad prédának tekintették. A fa disznóól két nap alatt eltűnt. A rendőrség kijött, de azt mondták, a kár nem éri el a húszezret, csak szabálysértés. Küzdöttünk velük, ragaszkodtunk ahhoz, ami a miénk volt. A feleségem betegsége miatt egyre kevesebbet tudtam menni a házhoz, és bele is fáradtam az őrzésébe. Kivágták a kertben a gyümölcsfákat. Volt ott meggy, cseresznye, szilva, most mind kivágva, megcsonkítva. Felszedték a padlót - olyan jó erős hajópadló volt benne -, kiszedték az ablakkereteket, a gerendákat, ami tüzelhető, mindent elvittek. Először a hátsó házat szedték szét, a miénket, aztán a néhai szülőkét, ami az utcafronton állt. Gátlástalanul rongálták és hordták el belőle az éghető anyagot. Most ez maradt belőle: a téli nedvességtől szétmállott vályogfal, a gyom, a gaz. Ahol egy virágzó parasztgazdaság volt, most csak pusztulat, gaz és szemét maradt.

A hivatal ,,intézkedett"

Ismerjük az új rendeletet, amit tavasszal hozott a kormány: rendben kell tartani a lakókörnyezetét annak, aki munkanélküliként továbbra is szeretne állami támogatást kapni. Aki viszont ennek nem tesz eleget, attól az idén már a bérpótló juttatást is megvonhatják. Az önkormányzatoknak módosítaniuk kellett vonatkozó szociális rendeletüket, meg kellett határozniuk azokat a szempontokat, ami alapján eldönthető, ki rendes, és ki rendetlen kerttulajdonos. Nem kap állami támogatást az a munkanélküli, akinek rendetlen a kertje - így szól a közfoglalkoztatás új rendszerének egyik passzusa. Aki kap az államtól, az tegyen is érte valamit, legalább a saját portáján. A rendelet a régi, úgynevezett RÁT-osokat érinti, azokat, akik januártól bérpótló juttatásból élnek. Kétségbe is estek idősebb Márton Zoltán cigány szomszédai, hogy mi lesz a segéllyel, rendetlen a porta. El is mentek hozzá, hogy tegye rendbe a portát, hogy ők segélyt kaphassanak. Igen, jól értjük. Az a cigány, aki mindenüket elpusztította, jött, hogy tegyék rendbe a portát.
- Az embernek elhordják az életét, és még mi tegyünk rendet! - fakad ki Márton Zoltán. - Aztán Putnok város jegyzőjétől is érkezett egy határozat, egy felszólítás szegény feleségem nevére, aki február 24-én meghalt, hogy ,,az összedőlt lakóépület rendeltetésszerű használatát - annak életveszélyes állapota miatt - azonnali hatállyal megtiltom". Kötelezték, hogy július 15-ig vagy helyreállítja, vagy megerősíti, vagy lebontja a tulajdonában lévő épületet. Elmulasztása esetén százezer forint bírságot kap.
- Ez egy kisváros. Tudták, hogy meghalt a feleségem, mégis neki küldték a felszólító levelet. Amíg a cigányok bontották a házunkat, nem érdekelte a hivatalt, hiába tettem annyi feljelentést. Még engem fenyegetnek bírsággal! Elhordták a múltunkat, a fiaim jövőjét, és még mi fizessünk!

(Megjelent a Bar!kád hetilap 2011. július 28-i számában.)


http://barikad.hu/elhordt%C3%A1k_m%C3%BAltunkat_%C3%A9s_fiaim_j%C3%B6v%C5%91j%C3% A9t-20110818
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkanélküliként, rendeltetésszerű, lakókörnyezetét, parasztgazdaság, kétségbeesetten, magyarországnál, kerttulajdonos, békeszerződést, jelentőségéből, tettlegességig, kettészakított, virágtartókról, konfliktusokra, megfenyegették, ablakkereteket, cigányasszony, helyreállítja, elpusztította, lehetőségének, ragaszkodtunk, gyümölcsfákat, kazincbarcika, gátlástalanul, szabálysértés, kicserélődtek, életveszélyes, bekövetkezett, megtermeltük, rendszerének, munkanélküli, folyamatosan, csoportokban, elmenekültek, megcsonkítva, szabadrablás, feljelentést, fiaim jövőjét, hajdan királyi, trianoni békeszerződést, kettészakított Gömör, ország egyik, kilencvenes években, cigány lakosság, putnoki lakos, itteni viszonyokat, települések közé, politikai elit, egyre súlyosbodó, borsodi kisvárosban, kisváros felé, völgy fekvése, álmos délutáni, Idősebb Márton Zoltánnál, Budapestről Jósvafőre, Márton Zoltán, Aztán Putnok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Fodor Ákos költő,  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Sokkal bölcsebb a természet,  Aki szeret, annak senki sem id...  Fodor Ákos költő,  William Shakespeare idézet  Paul David Tripp Április 26  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  A világnak égető szüksége van ...  Volt egy...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Búzaszentelés  Beney Zsuzsa - Álom  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Környezetvédelem  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden szülő a lényével nevel.  képre írva  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Gábor Dénes gondolata  Paul David Tripp Április 25  György napra  A Gömb  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Naplemente  Esti kép  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az idő elsodorja létezésünk  Bella István: Zsoltár  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Paul David Tripp Április 26  Föld napja április 22  A fák lelke  Facebookon kaptam  Alakot vált...  A Gömb  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fiaim jövőjét, hajdan királyi, trianoni békeszerződést, kettészakított Gömör, ország egyik, kilencvenes években, cigány lakosság, putnoki lakos, itteni viszonyokat, települések közé, politikai elit, egyre súlyosbodó, borsodi kisvárosban, kisváros felé, völgy fekvése, álmos délutáni, oszlopokra szerelt, főúton nincs, erdőből szerzett, egyik családot, szakértői vélemény, támadás lehetőségének, újságok naponta, cigányok sérelmeiről, magyar emberek, polgármester szerint, miénk istállóval, családnak kellett, pusztulat &#8211, hajdani élet, feleségem szülei, utóbbi időben, feleségem beteg, istállót törték, lakásból kezdtek, megmaradt ingóságokat, rendőrség kijött, miénk volt, feleségem betegsége, padlót &#8211, hátsó házat, néhai szülőkét, utcafronton állt, éghető anyagot, téli nedvességtől, virágzó parasztgazdaság, hivatal &#8222, lakókörnyezetét annak, bérpótló juttatást, önkormányzatoknak módosítaniuk, kertje &#8211, saját portáján, embernek elhordják, felszólítás szegény, összedőlt lakóépület, tulajdonában lévő, felszólító levelet, cigányok bontották, munkanélküliként, rendeltetésszerű, lakókörnyezetét, parasztgazdaság, kétségbeesetten, magyarországnál, kerttulajdonos, békeszerződést, jelentőségéből, tettlegességig, kettészakított, virágtartókról, konfliktusokra, megfenyegették, ablakkereteket, cigányasszony, helyreállítja, elpusztította, lehetőségének, ragaszkodtunk, gyümölcsfákat, kazincbarcika, gátlástalanul, szabálysértés, kicserélődtek, életveszélyes, bekövetkezett, megtermeltük, rendszerének, munkanélküli, folyamatosan, csoportokban, elmenekültek, megcsonkítva, szabadrablás, feljelentést, kerékpárosok, tulajdonában, rendeletüket, szomszédaink, módosítaniuk, szántóföldek, megvonhatják, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.